CBCC8137-CE7D-44FC-882D-48BAD91F21B8

Beskära träd - trädbeskärning av proffs

Beskära träd på rätt sätt – Vi är certifierade och hjälper er med allt från planering till beskärning

Många vet att det är bra att beskära sina träd men varför, och hur gör man egentligen?!

Det finns nog inget kort svar på varför man ska beskära sina träd. Då svaret är helt beroende på vilket träd det gäller. Inte bara vilken trädsort det är. Utan även vart trädet står samt hur trädet mår.

Det vanligaste träden vi beskär är äppleträd, päronträd och körsbärsträd, dvs fruktträd av olika sorter. Oftast sker den beskärningen med utgångspunkten att frukten ska vara lättillgänglig. En annan vanlig orsak är storleken på till exempel äppleträdet, där tomten ofta sätter begränsningen för hur stort trädet rimligen kan växa sig. I de lägena är det viktigt att beskärningen av trädet sker i steg med en tydlig plan. Största felet man kan göra här är att beskära trädet för mycket. Det kommer leda till stress i trädet. Den stressen resulterar oftast i en explosion av vattenskott. Detta kan lätt bli en ond cirkel som behöver brytas med beskärningar över flera säsonger för att bygga en bra struktur i trädet.

Beskära större träd som lönn, björk, ek eller andra stora träd
Oftast behövs en beskärning av större träd när de börjar bre ut sig mot hus eller vägar. Kommunen brukar inför vintersäsongen kontrollera att inget träd skymmer gatubelysningen. Då är det tomtägaren (trädägaren) som behöver åtgärda sitt träd. Här hjälper vi gärna till och lämnar självklart garanti på vårt arbete. Det innebär att om kommunen inte skulle vara nöjd med beskärningen kommer vi kostnadsfritt tillbaka. Anledningen till den garantin är att vi vill ta så lite som möjligt på trädet för att inte riskera trädets hälsa. Därför är det möjligt att vi behöver komma tillbaka och det är en risk vi gärna tar för att bevara trädet bästa välmående.

Hur mycket går det att reducera ett träd?!
Det beror helt på trädsorten. Våra arborister kommer alltid sätta trädets bästa i första hand. Ofta går det att reducera träden lite mindre än önskemålet, men lika ofta kan vi reducera träden på ett smartare eller snyggare sätt än tänkt. Där är arboristen lite av en konstnär i sitt yrkesutövande.